program RADIONICA

RADIONICE ZA GRAĐANSTVO
prijave i informacije:
 kultura.stenjevec@gmail.com, 099 649 6048

IMPRO KAZALIŠTE
namjena: za srednjoškolce i studente
vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 20 do 21.30 (veljača, ožujak, travanj 2023.)
mjesto održavanja: Mjesni odbor Stenjevec jug – Samoborska cesta 63
voditeljica: Ivana Marijančić, Udruga Kreativan trening
početak programa: veljača 2023.
kotizacija: 30 eura za 4 termina, minimalni ciklus pohađanja radionice sastoji se od 4 termina
opis: IMPRO KAZALIŠTE je dio širokog spektra dramske pedagogije i temelji se na improvizaciji. Ovakav sistem rada kao i interaktivne formate rada s izvođačima i publikom razvio je kanadski glumac, pisac i redatelj Keith Johnstone. Izvođače ne vodi napisani tekst, već oni igraju u potpunosti jedni s drugima. Improvizatori uzimaju svoju inspiraciju od drugih i tako nalaze materijal za scene, hitro i bistro opažajući “sada i ovdje” i koristeći ono što već imamo. Potrebne vještine za dobro improviziranje ćemo na radionici učiti igranjem impro-igara, impro-vježbi. U svim impro-vježbama ograničeno je vrijeme, stoga polaznici moraju brzo otvarati svoje unutarnje okvire kako bi se snašli, a time vježbaju odgovornost i nošenje sa većom količinom neizvjesnosti. Diljem svijeta škole i fakulteti razvijaju svoje impro-timove, te održavaju javne impro-izvedbe s publikom – jer uz pomoć impro-viježbi osobe u svojim sredinama postaju fleksibilnije, prijemčivije i reagiraju s više lakoće.

DRAMSKA RADIONICA
namjena: za odrasle, 18+
vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 20 do 21.30 (veljača, ožujak, travanj 2023.)
mjesto održavanja: Mjesni odbor Malešnica, Ulica Ivane Brlić – Mažuranić 18
voditelj: Ivan Horvat, glumac i dramski pedagog
početak programa: veljača 2023.
kotizacija: 40 eura za 4 termina, za umirovljenike 30 eura za 4 termina, minimalni ciklus pohađanja radionice sastoji se od 4 termina
opis: Na ovoj radionici polaznici će se upoznati sa osnovama glumačkog zanata: kako stajati i govoriti na sceni, na koje se sve načine može kreirati dramski lik, kako prizvati i prikazati emocije, kako improvizirati scene i priče u paru ili u grupi, na zadanu temu. Dramske vježbe i igre dinamične su i zabavne, a i korisne svima koji u privatnom ili poslovnom životu žele lakše istupiti pred druge ljude i iznijeti svoje ideje, mišljenje ili iskustvo.


RADIONICA KREATIVNOG PISANJA “KNJIŽEVNO UPOZNAVANJE”
namjena:
za mlade i odrasle, 16+
vrijeme održavanja: petkom u ožujku 2023. (10., 17., 24. i 31. ožujka 2023.), od 19 do 20.30
mjesto održavanja: 3 susreta online putem zoom platforme i završni susret uživo u Mjesnom odboru Špansko-jug
voditeljica: Ana Đokić, književnica, književna kritičarka i dramska spisateljica
kotizacija: 40 eura za 4 termina, radionicu je potrebno pohađati u cjelosti (sva 4 termina)
opis: Radionica kreativnog pisanja na kojoj će se polaznici pod stručnim vodstvom okušati u pisanju priče, dramske forme ili teksta za slikovnicu. Jedan od ciljeva ove radionice je da se polaznici nastave družiti, te da svoje tekstove prezentiraju ostalim građanima u svom dijelu grada.

Ako imate dobru volju, radoznali ste, spremni za avanturu,  imate kompjuter i internetsku vezu, te  voljni jednom tjedno izdvojiti 90 min svoga vremena – prijavite se na online radionice kreativnog pisanja KNJIŽEVNO UPOZNAVANJE

Jeste li poželjeli zapisati priče iz osobnog života, samo to nikada niste proveli u djelo? Jesti li dosad kupili barem jedan priručnik o tome kako pisati, i ostavili ga dopola nepročitanog?  Voljeli biste pisati, ali ste uvjereni kako to baš nikoga neće zanimati da pročita? Bojite li se (samo)kritike? Željeli biste pobjeći od svakodnevice, ili je barem gledati drugim (književnim) očima? Voljeli biste (iako vas je možda malo toga i strah) biti u grupi ljudi sličnih vama, koji (ne)znaju baš točno što hoće, ali sasvim su sigurni u to da ih pisanje privlači?Ako je makar jedan odgovor na ova pitanja DA , priključite se online radionicama kreativnog pisanja na kojima ćete, uz stručno vodstvo književnice Ane Đokić, osloboditi svoj spisateljski potencijal. Na završnom susretu, uvod u glumačku interpretaciju teksta voditi će Maja Katić, glumica i umjetnička voditeljica Teatra Poco Loco.

 Ana Đokić je književnica i dramski pisac. Rođena je u Beogradu 1965. godine gdje je završila studij filozofije na Filozofskom fakultetu. Živi u Zagrebu gdje se profesionalno bavi pisanjem i izdavanjem knjiga. Članica je Hrvatskog društva pisaca i SACDA (Udruženja dramskih pisaca Francuske).  Piše za djecu i odrasle. Dosad je napisala preko trideset romana, priča, te preko četrdeset kazališnih radio-drama i dramatizacija. Njeni tekstovi objavljuju se i igraju u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Francuskoj i Njemačkoj. Dobitnica je više književnih priznanja i nagrada. Uredila je preko osamdeset knjiga. U Hrvatskoj vodi umjetničku organizaciju KREATIVNA MREŽA koja se bavi izdavaštvom te popularizacijom književnosti među širokom publikom. Pokretač je velikog broja književnih manifestacija i festivala na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Radionice kreativnog pisanja vodi od 2015. godine (Beč, Berlin, Sarajevo, Zagreb). Od 2021. godine održava online radionice  na kojima sudjeluju polaznici iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Neki od  njezinih polaznika, nakon završenih radionica kreativnog pisanja, objavili su svoje prve knjige te su dobili ne samo vjetar u leđa za pisanje već i svoje prve književne nagrade!


STREET ART RADIONICA
namjena:
za mlade od 13 do 15 godina
vrijeme održavanja: travanj 2023.
mjesto održavanja: na području MO Špansko sjever
voditeljica: Nikolina Manojlović Vračar, mag.art, specijalizantica art terapije pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku
opis: polaznici će proći proces od izrade skice za izabranu vanjsku površinu, preko prenošenja skice na površinu zida te dovršavanje murala u tehnici spreja. Ovom radionicom želimo uključiti mlade u aktivno sudjelovanje u promišljanju i oblikovanju javnih prostora te ih uputiti na transparentne mehanizme i konstruktivne načine javnog likovnog interveniranja.
Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz obaveznu prijavu. Broj mjesta je ograničen.

__________________________________________________________________________________

 

RADIONICE U SURADNJI S ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA

USUSRET MURALU U DJEČJEM VRTIĆU ŠPANSKO
U suradnji djece i njihovih odgajateljica iz odgojnih skupina Bubamare i Flekice te zagrebačke street art umjetnice Klare Rusan Klarxy razvijati će se ideja o muralu Vrtića. Imajući na umu važnost participativnog sudjelovanja djece u projektu, kroz raznovrsne kreativne postupke (opažanje, dječje rasprave, fotografiranje, obilasci, mapiranje, igranje uloga…) provesti će se osmišljene radionice kako bi se čuo glas djece i protumačilo ‘100 jezika’ kojima ona govore. Na ovaj način djeci se želi omogućiti da kroz razmjenu i zajedničko stvaranje s odraslima preuzmu aktivnu ulogu u odlučivanju o vizuri javnog prostora. Radionice osmišljavanja murala realizirat će se 20., 24. i 26. siječnja 2023. u Dječjem vrtiću Špansko, a rezultati radionice biti će izloženi na izložbi.

KAZALIŠTE SJENA U OSNOVNOJ ŠKOLI TITUŠ BREZOVAČKI
Polaznici ove radionice, grupa učiteljica pod nazivom Tituš Grafoskoperski, upoznati će se sa načinima kako grafoskop mogu koristiti za stvaranje kazališta sjena. Ovom radionicom ujedno pokazujemo kako se “stare naprave” mogu upotrijebiti na kreativan način. Završni radovi biti će predstavljeni u javnom prostoru, na pročelju odabrane zgrade, u jedno toplo proljetno predvečerje u travnju 2023. Voditeljica radionice je Petra Bokić, glumica, redateljica, scenografkinja i lutkarica, te voditeljica Festivala Grafoskopa. Radionice se održavaju 14. veljače, te 3.,10. i 17. ožujka 2023. u OŠ Tituš Brezovački.