Teatar Poco Loco i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

Edmond Rostand – Guillermo Baldo: I CYRANO I DJEVOJČICA

20. 9. 2023. u 19 h, Centar Knap

Jela, koja više nije djevojčica, vraća se u prošlost kako bi nam ispričala priču o djevojčici koja je ponekad djevojčica, a ponekad dječak. O djevojčici koja na ljubavna pisma svoje najbolje prijateljice odgovara potpisujući se kao dječak. Zajedno grade svoje tajno mjesto, svoje utočište. Izmjenjuju sve više i više pisama i riječi ljubavi, i djevojčica biva uvučena u susret s emocijama koje ne može niti odrediti niti razumjeti.

Djevojčica je zaljubljena.
Djevojčica zbog ljubavi postaje Cyrano.
Dopisivanje i napor da se održi laž raste.
Nova vijest mijenja tijek događaja…
A ako su u laži kratke noge, ljubav i poriv žudnje čine ih još kraćima.
Je li moguće razumjeti ljubav u nekoj dobi?

Predstava “I Cyrano i djevojčica” govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja po malo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš što je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori također i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga se ne bi trebao zaljubiti. Što ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu? Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće i biti iskren? Ovaj predivan, emotivan i mudar tekst mladog argentinskog redatelja Guillerma Balda inspiraciju crpi iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je također bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen. Često se usredotočimo na nešto čime nismo zadovoljni i čega se sramimo i što skrivamo. Nešto što odskače od prosjeka i onog uobičajenog. I tada stvaramo laži. Laži kojima prikrivamo svoju unutarnju istinu su najbolnije i zato ova predstava pokušava otvoriti novu mogućnost: mogućnost da živimo svoje istinsko biće! Nekima se to neće svidjeti, ali možda nije tako strašno biti onaj koji jesi. Svako dijete zaslužuje biti voljeno i voljeti koga želi.

Autori teksta: Edmond Rostand – Guillermo Baldo
Redatelj:
 Guillermo Baldo
Autor adaptacije i dramaturg: Guillermo Baldo
Prevoditeljica: Nikolina Zidek
Igraju:
Jela: Zrinka Kušević
Roxana: Maja Katić

NAGRADE
Nagrada za najbolji tekst za djecu i mlade, ASSITEJ, Čakovec (2022.)
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Zrinki Kušević za ulogu Jele na Festivalu ekološkog pozorišta, Bačka Palanka, Srbija (2022.)

Za uzrast: 10+

Trajanje: 55 min

Predstava je ostvarena u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u suradnji s Centrom mladih Ribnjak.  

Više o predstavi: Teatar Poco Loco

RAZGOVOR na tabu temu: istospolna ljubav

Moderator: Dunja Fajdić – Teatar Poco Loco i članica ansambla GK Žar ptica
Sugovornici: Igor Tretinjak – kazališni kritičar, Drago Utješanović – ravnatelj GK Žar ptica,
Miranda Novak – Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet / Laboratorij za prevencijska istraživanja, Ivan Pavlović – II. gimnazija, nastavnik Hrvatskoga jezika
Riječ autora: Guillermo Baldo – autor teksta i redatelj