I CYRANO I DJEVOJČICA

10+

Redatelj: Guillermo Baldo
Autor adaptacije i dramaturg: Guillermo Baldo
Prevoditeljica: Nikolina Zidek
Scenografi: Agostina Barbarini / Guillermo Baldo
Kostimografkinja: Yanina Pastor
Skladatelji: Lusiana Lipchak / Franco Dallamore
Oblikovatelj svjetla: Daniel Maluf
Fotografija na plakatu: Evira Bo
Fotografije predstave: Fanni Hajnal
Uvodna pjesma: Susy Schock
Prilagodba kostimografije: Manuela Paladin Šabanović
Prilagodna scenografije: Ivan Botički
Prilagodba svjetla: Željko Dešić / Anton Modrušan
Koordinatorica koprodukcije: Dunja Vuković

Igraju:
Jela: Zrinka Kušević / Romina Tonković
Roxana: Maja Katić / Ana Marija Brđanović

Trajanje: 55 min
Namjena: 10+, za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce

Praizvedba: 6. 4. 2019. (Cordoba, Argentina)
Premijera: 7. prosinca 2021. (Rijeka), 10. prosinca 2021. (Zagreb)

Jela, koja više nije djevojčica, vraća se u prošlost kako bi nam ispričala priču o djevojčici koja je ponekad djevojčica, a ponekad dječak. O djevojčici koja na ljubavna pisma svoje najbolje prijateljice odgovara potpisujući se kao dječak. Zajedno grade svoje tajno mjesto, svoje utočište. Izmjenjuju sve više i više pisama i riječi ljubavi, i djevojčica biva uvučena u susret s emocijama koje ne može niti odrediti niti razumjeti.

Djevojčica je zaljubljena.
Djevojčica zbog ljubavi postaje Cyrano.
Dopisivanje i napor da se održi laž raste.
Nova vijest mijenja tijek događaja…
A ako su u laži kratke noge, ljubav i poriv žudnje čine ih još kraćima.
Je li moguće razumjeti ljubav u nekoj dobi?

Predstava “I Cyrano i djevojčica” govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja po malo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš što je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori također i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga se ne bi trebao zaljubiti. Što ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu? Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće i biti iskren? Ovaj predivan, emotivan i mudar tekst mladog argentinskog redatelja Guillerma Balda inspiraciju crpi iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je također bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen. Često se usredotočimo na nešto čime nismo zadovoljni i čega se sramimo i što skrivamo. Nešto što odskače od prosjeka i onog uobičajenog. I tada stvaramo laži. Laži kojima prikrivamo svoju unutarnju istinu su najbolnije i zato ova predstava pokušava otvoriti novu mogućnost: mogućnost da živimo svoje istinsko biće! Nekima se to neće svidjeti, ali možda nije tako strašno biti onaj koji jesi. Svako dijete zaslužuje biti voljeno i voljeti koga želi.

NAGRADE I PRIZNANJA U HRVATSKOJ

 • 26. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, Čakovec 2023.: Nagrada za najbolji tekst za djecu i mlade, autor: Guillermo Baldo / Obrazloženje nagrade ovdje.
 • Festival ekološkog pozorišta FEP 2022., Bačka Palanka, Srbija: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Zrinka Kušević za ulogu Jele


 • Predstava je bila izvedena u sklopu stručnih skupova Agencije za odgoj i obrazovanje, AZOO:
  – u sklopu Međužupanijskog stručnog skupa za stručne suradnike pedagoge u osnovnim i srednjim školama / Unapređivanje kompetencija stručnih suradnika pedagoga “Pedagogijom srca do izgradnje dobrih odnosa”, 14. veljače 2024.
  – u sklopu Stručnog skupa za stručne suradnike pedagoge u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba, 18. listopada 2023.

 • Predstava je dio programa Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja  “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi”, nacionalnog dopunskog programa u vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za 2024. godinu

NAGRADE I PRIZNANJA U ARGENTINI
U Argentini predstava je ostvarena u produkciji La MUCCA Teatro, iz Cordobe.

 • – Djelo je objavilo CELCIT (Centro Latinoamericano de Creación e Investigación Teatral – Latinoamerički centar za kazališno stvaralaštvo i istraživanje) 2020.
 • – Nagrada za najbolju dramaturgiju i najbolju predstavu za djecu – Premios Provinciales de Teatro (Córdoba, Argentina, 2021.)
 • – Odabrana na Fiesta Provincial de Teatro de Córdoba 2021. za predstavnicu na Nacionalnom kazališnom festivalu INT 2021. (Argentina), djelo je objavio INT 2019.
 • – Predstavu podržava Državni kazališni institut Argentine

   

Predstava je u Hrvatskoj ostvarena u koprodukciji Teatra Poco Loco s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci i u suradnji s Centrom mladih Ribnjak.
Produkcija predstave sufinancirana je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija kroz Program javnih potreba u kulturi za 2021.